Markeri Tumorali in Cancer

Screening in Cancer
aprilie 5, 2017
Genetica Cancerului si Testarea Genetica
aprilie 5, 2017

Markerii tumorali sunt substante care pot fi masurate prin metode biochimice sau imunochimice in tesuturi sau fluidele organismului pentru a detecta un cancer si posibil si organul, de a stabili gradul de incarcatura tumorala dinaintea tratamentului, si de a monitoriza raspunsul la tratament( Morton K Schwartz 1993).

Primul marker tumoral modern utilizat pentru a detecta cancerul a fost HCH(gonadotrofina corionica umana). Un nivel crescut de HCG in sange poate fi un semn de cancer al placentei denumit Boala trofoblastica gestationala. Unele cancere testiculare si ovariene produc o canctitate mare de HCG deoarece provin din celulele reproductive germinale.

Niciunul din acesti markeri nu indeplinesc scopul original acela de a detecta cancerul intr-un stadiu initial.

Singurul marker larg utilizat in screening este PSA(antigenul specific de prostata) utilizat larg in screening din 1990 deoarece are anumite avantaje:

– este produs numai de prostata, asa incat o crestere a PSA indica o problema de prostata

– PSA creste chiar in cancerele incipiente asa incat majoritatea cancerelor de prostate sunt detectate in stadium incipient si pot fi curabile

– Testul nu este perfect:

-si alte boli ale prostatei nemaligne pot creste PSA

– unii barbati cu cancer al prostatei au niveluri normale de PSA

– la altii nivelul mare al PSA provine de la un cancer al prostatei care    altfel nu ar fi necesitat niciodata tratament

Markerii tumorali sunt substante care pot fi masurate prin metode biochimice sau imunochimice in tesuturi sau fluidele organismului pentru a detecta un cancer si posibil si organul, de a stabili gradul de incarcatura tumorala dinaintea tratamentului, si de a monitoriza raspunsul la tratament.

Cei mai utilizati sunt CA 15-3, CA 125, ACE, PSA, AFP

1.Antigenul carcinoembrionic(CEA)

ACE este o glicoproteina a suprafetei celulare cu GM de 200de kd.

Cresterile ACE sunt observate la mai mult de 30% din pacientii cu cancer al plaminului,ficatului, pancreasului,sanului, colonului, sfera ORL, vezicii urinare, colului uterin si prostatei(Schwartz MK 1967).

Antigenul poate fi gasit in tesuturile normale si nivelurile plasmatice crescute se coreleaza cu stadiul si extensia bolii, gradul de diferentiere al tumorii, si sediul metastazei(Schwartz MK 1967).

a. Cresterile ACE  apar in cancerul colorectal.

Cresterile ACE s-au corelat cu stadiul bolii. Cresterile ACE mai mari de 5 ng/ml au fost observate la aproximativ 4% din pacientii cu stadiul A Dukes’, la 25% din pacientii cu stadiul B, la 45% din pacientii cu stadiul C si la 65% din pacientii cu cancer colonic metastatic, in special boala metastatica in ficat, plamain sau os(Gold P 1965). ACE nu este destul de specific pentru a fi utilizat in screening sau diagnostic.

Markerul tumoral ACE are valori normale < 5 ng/ml.

Pacientii care au niveluri ale ACE  mai mari de 10ng/ml inaintea aplicarii tratamentului au un prognostic mult mai prost decit pacientii cu valori mai mici decit 10 ng/ml. (Ladenson JH 1980, Wanebo HJ 1978).

In present NCI considera ca ACE este tehnica noninvaziva disponibila in supravegherea pacientilor pentru detectarea recidivei disseminate a cancerului colorectal. Scaderea concentratiilor ACE constituie  indiciu de terapie eficienta, iar cresterea nivelurilor ACE indica activitate a bolii, desi ACE crescut poate precede simptomele clinice ale recidivei cu luni de zile(Wanebo HJ 1978). O depozitie similara poate fi facuta si pentru pacientii cu cancer pulmonar si cancer al sanului.

Cresterile ACE nu apar la toti pacientii care prezinta recidive. O valoare pozitiva sau care creste este semnificativa ,dar o valoare normala nu exclude o recidiva tumorala

b. ACE  este un marker important in cancerul sanului si este crescut la 60% din femeile cu boala metastatica(Schwartz MK 1967).

Ca si in cancerul de colon, cresterile ACE in cancerul sanului se coreleaza cu extensia bolii si sediul metastazelor.

 

2.CA 15-3

Markerul care a determinat cel mai mare interes si pentru care exista cea mai mare cantitate de informatie este CA15-3, o glicoproteina de 300-450 kd.

Markerul tumoral CA 15-3 are valori normale < de 35 U/ml

CA 15-3 este crescut la numai 20% din pacientele cu cancer primar al sinului, dar creste la 61%-84% din pacientele cu cancer al sanului metastatic , in special la pacientele cu metastaze osoase.( Hayes DF 1986, Colomer R 1989).

In metastazele hepatice  Ca15- 3 a  fost crescut la 79%. In metastazele osoase , CA15- 3 a  fost crescut la 71% paciente.

Cresterile CA15-3 au fost observate la aproximativ 8% din femeile cu afectiuni benigne ale sanului si al 30% din pacientele cu hepatite.

El nu poate fi utilizat pentru screening sau pentru diagnosticul initial, dar este un marker foarte bun pentru a monitoriza pacientele cu boala recurenta. El scade in timpul terapiei eficiente si cresterile CA15-3 apar inainte de apritia semnelor clinice de recidiva.

CA15- 3 a  fost semnificativ legat de extensia metastazelor, numarul sediilor metastatice si supravietuire.

 

3.CA-125 

CA –125 are  valorile normale < 35 U/ml. Este secretat de tumorile epiteliale fiind markerul tumoral standard in evaluarea unei mase tumorale pelvine.

La femeile in postmenopauza cu tumori pelvine si valori crescute ale CA-125 se recomanda laparotomie.

La femeile in premenopauza valorile CA –125 trebuie sa depaseasca 65-200U/ml pentru a diferentia un chist benign de un chist malign.

In chistele ovariene functionale nivelul CA-125 este stabil sau scade in timp ce in chistele maligne valorile CA-125 cresc pe perioada urmaririi( Morton K Schwartz 1993).

FDA a aprobat utilizarea lui in monitorizarea pacientelor tratate pentru cancer ovarian.

Cresteri > 35 U/ml au fost raportate in( Morton K Schwartz 1993) :

– 1% din femeile normale %0)

-6% din femeile cu boli benigne(sarcina, boala inflamatorie pelvina, endometrioza)

– 82% din pacientele cu cancer ovarian

– 21% din pacientele cu cancer colorectal

– 12% din pacientele cu cancer al sanului

– 32% din pacientele ce cancer bronhopulmonar

– 59% din pacientele cu cancer pancreatic

Nivelul CA–125 este crescut la 80% din femeile cu cancer ovarian avansat. Este util atunci când a fost crescut preoperator iar evaluarea postoperatorie confirma sau nu eficienta terapiei.

Este utilizat ca ajutor in detectarea bolii reziduale la pacientele cu cancer ovrian care au fost tratate cu prima linie de chimioterapie. Un nivel mai mare de 35 U/ml este predictiv de boala reziduala. O valoare pozitiva a CA 125 indica prezenta bolii reziduale , dar o valoare normala nu exclude prezenta bolii reziduale.

Marimea tumorala influenteaza nuivelul CA 125

4.AFP α-fetoproteina (AFP) este produsa de sacul yolk fetal, ficat si tractul gastrointestinal. Valorile normale la adult < 15ηg/ml( Morton K Schwartz 1993).

AFP este un marker seic in:

– Carcinomul hepatocelular

– tumori testiculare nonseminomatoase(cancere care implica elemente ale sacului Yolk)

– boli bengne ale ficatului

a. AFP este utilizata in  screeningul si detectarea Carcinomului  hepatocelular la pacientii din ASIA. Valori de 100-350 ng/ml sugereaza diagnosticul de HCC, iar valori > 350ng/ml deobuicei indica HCC.  Niveluri foarte mari indica un prognostic prost( Morton K Schwartz 1993).

b.Toate tumorile nonseminomatoase(testiculare, ovariene, mediastinale) produc AFP cu exceptia coriocarcinomului care poduce β-hCG.

Persistenta ambilor markeri dupa interventia chirurgicala indica prezenta tumorii reziduale.

Cresterea markerilor dupa terminarea tratamentului indica prezenta bolii active.

Cresterea markerilor la pacientii care erau in remisiune clinica este semn de recidiva a bolii( Morton K Schwartz 1993).

5.PSA (antigenul specific de prostata) are valori normale mai mici de 4 η g/ml.

Valori ale PSA > 10 η g/ml sunt suspecte de cancer al prostatei. Dificultatea de interpretare apare la valori ale PSA intre 4 si 10 η g/ml ce pot apare in afectiuni benigne. Valorile serice ale PSA nu sunt modificate de tuseul rectal asa ca analiza PSA poate fi efectuata inainte si dupa tuseul rectal( Morton K Schwartz 1993).

Aproximativ 25%  din pacientii cu cancer al prostatei dovedit biopsic au niveluri normale ale PSA.

PSA a fost gasit crescut in cancerul prostatei:

– 35% in std A

– 60% in std B

– 86% in std C

– 77% in std D

PSA poate fi utilizata in monitorizarea raspunsului terapeutic.

Cresterea PSA poate precede recidiva.

Dupa tratamentul chirurgical o scadere marcata a nivelului PSA confirma inlaturarea cancerului.

Nivelul PSA se coreleaza cu volumul tumoral.

Valori ale PSA > de 100η g/ml se asociaza cu boala diseminata.

NU exista date concludente care sa recomande utilizarea de rutina in screeningul cancerului de prostata.  ACS recomanda TR si PSA annual la pacientii > 50 cu o speranta de viata mai mare de 10 ani numai dup ace se discuta cu pacientul beneficiile si neajunsurile acestor teste( Morton K Schwartz 1993).

Concluzii

Markerii tumorali sunt substante determinate prin metode biochimice sau imunochimice in tesuturi sau fluidele organismului pentru a detecta un canceb si posibil si organul, de a stabili gradul de incarcatura tumorala dinaintea tratamentului, si de a monitoriza raspunsul la tratament.

Cei mai utilizati sunt CA 15-3, CA 125, ACE, PSA, AFP

Se recomanda in monitorizarea pacientilor cu cancer tratati pentru depistarea precoce a recidivelor

Nu sunt utili in screening